Nordisk Mesterskab og DM i bilorientering:

Dobbeltsejr gav perfekt start på kampen om Nordisk Mesterskab.

Børge Holm og Jørn Mørup vandt begge danske afdelinger om NM og er solidt i front i kampen for at genvinde DM titlen.

Børge Holm, Thisted (t.h.) og Jørn Mørup, Struer er her sammen med deres Suzuki SX4 klar til lørdagens NM afdeling ved Horsens. Foto: Preben Jepsen

Årets Nordiske Mesterskab i bilorientering afvikles over 6 afdelinger fordelt med 2 afdelinger i henholdsvis Danmark, Finland og Sverige. I weekenden blev serien indledt med de 2 danske afdelinger. Fredag aften var det Struer & Omegns Motor Sport der sammen med Motorklubben Centrum i Odense der stod som arrangører for Faaborg-Midtfyn Løbet, der som navnet siger blev afviklet på det midterste og sydlige Fyn. Lørdag var det Aarhus Automobil Sport der stod som arrangører af Autohuset Vestergaard Løbet der blev afviklet i et terræn nord for Horsens. Ud over de to løb var tællende til Nordisk Mesterskab var de også tællende som henholdsvis 2. og 3. afdeling om DM i bilorientering.

De to løb gav en perfekt start på NM serien for Børge Holm, Thy Motor Sport og Jørn Mørup, Struer & Omegns Motor Sport. Nordvestjyder gjorde rent bord og kørte med den generelle sejr i begge løb.

Fredag var Struer klubben involveret som medarrangører fordi klubbens stærke internationale kort Morten Jäger og Bent Mikkelsen, der godt nok altid repræsenterer SOMS, når de konkurrerer, men er bosiddende på Sydfyn, var i løbsledelsen for løbet og med Bent Mikkelsen som løbsleder. SOMS var gået sammen med Motorklubben Centrum i Odense om at stå som arrangører. På det arrangementsmæssige plan var det en stor succes for arrangørerne. Ruterne var veltilrettelagte og sværhedsgraden var høj, som det hører sig til, når der er tale om mesterskabsløb. Det var derfor langt ud på natten til lørdag, inden de sidste deltagere var i mål.

Med løbets høje sværhedsgrad var det forventet, at kampen om den generelle førsteplads i fredagens afdeling skulle stå mellem de regerende nordiske mestre, Ikast brødrene Harald og Jan Søndergaard og de regerende danske mestre, Børge Holm og Jørn Mørup.

Ved pausen efter første halvdel af ruten kunne det konstateres, at begge mandskaber havde kørt første del helt fejlfri, men med Ikast brødrene i front, da de havde gennemført første del i en tid, der var 10 minutter hurtigere end Thisted/Struer mandskabet. På løbets anden del skiftede føringen, da nordvestjyderne kun blev noteret for en fejlkørsel til 25 strafpoint mod Ikast mandskabets 2 fejl til 50 strafpoint. Da Holm og Mørup tillige med, var hurtigst gennem sidste del, med en tid, der var 5 minutter hurtigere end Søndergaard brødrene, blev det til en sejr til Børge Holm og Jørn Mørup 20 strafpoint foran brdr. Søndergaard. Sidste års DM sølvvindere, Leon Spiegelhauer og Jan Johansen fra Frederikssund var på løbets 3. plads mere end 150 strafpoint fra sejren.

Lørdagens afdeling ved Horsens blev afviklet i dagslys og det gav nogle helt andre forhold. Kampen i toppen mellem Holm og Mørup og Søndergaard-brødrene var dog den samme. Igen trak Børge Holm og Jørn Mørup det længste strå. Nordvestjyderne blev noteret for 2 fejlkørsler til 50 strafpoint og en samlet forsinkelse på ruten på kun 9 minutter. Da Harald og Jan Søndergaard blev noteret for 4 fejl og en tid der var et minut langsommere blev forspringet i lørdagens afdeling til 51 strafpoint i Holm og Mørups favør. Overraskende formåede nordsjællandske Erik Rasmussen og John Michelsen at kæmpe sig ind på NM-klassens 3. plads, kun et strafpoint foran Struer mandskabet Morten Jäger og Bent Mikkelsen på 4. pladsen.

Ud over at de to løb var tællende som de to første afdelinger til Nordisk Mesterskab, var begge løb også tællende til årets Danmarks Mesterskab i bilorientering. Med de 2 sejre er Børge Holm og Jørn Mørup nu i spidsen af DM serien med maksimumpoint efter 3 sejre i 3 afdelinger. Hvis resultaterne flasker sig for Holm og Mørup i den 4. afdeling, der afvikles på Sydsjælland i juni kan DM titlen allerede være sikret inden bilorienteringsmandskaberne går på sommerferie.

De Nordiske mesterskaber bliver først afgjort til efteråret når de finske og svenske afdelinger er afviklet i henholdsvis september og november.

Resultat, Fåborg – Midtfyn Løbet – NM 1, DM 2 og JFM 2.

Struer OMS og MK Centrum – fredag den 28. april 2023.

Første afdeling om Nordisk Mesterskab og 2. afdeling om Danmarks Mesterskabet i bilorientering. 55 deltagende mandskaber.